Η ιδέα της εξαγωγής φρονιμίτη είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει φόβο στους ανθρώπους, επειδή περιλαμβάνει την αφαίρεση πολύ ενσωματωμένων δοντιών. Ωστόσο, η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη. Επιπλέον, η εις βάθος εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται οι γενικοί οδοντίατροι διασφαλίζει ότι η διαδικασία θα είναι αποτελεσματική και γρήγορη.
Ως επί το πλείστον, οι γενικοί οδοντίατροι αρχίζουν να ελέγχουν για ανατολή του φρονιμίτη σε ασθενείς ηλικίας 16 ετών. Μερικές φορές, η ανατολή περνά απαρατήρητη επειδή δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, άλλες φορές, υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, τα οποία υποδεικνύουν ότι η εξαγωγή είναι απαραίτητη. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο λόγω της δύναμης των άλλων δοντιών που μετακινούνται για να δημιουργήσουν χώρο, πρήξιμο, φλεγμονή, ακόμη και αιμορραγία των ούλων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ είναι σύνηθες να χρειάζεται εξαγωγή φρονιμίτη, δεν βιώνουν όλοι την ανάγκη. Μερικοί άνθρωποι δεν βιώνουν ποτέ ανατολή, ενώ άλλοι μπορεί να το βιώσουν χωρίς να χρειάζεται να τραβηχτούν πραγματικά τα δόντια. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε είναι απαραίτητη η εξαγωγή φρονιμίτη και ποιος μπορεί να την χρειαστεί.
Κατανοήστε ποιος χρειάζεται εξαγωγή φρονιμίτη
Παρακάτω είναι μια γρήγορη επισκόπηση της εξαγωγής φρονιμίτη , συμπεριλαμβανομένου του ποιος τη χρειάζεται και πότε. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες σε άτομα που δεν είναι σίγουροι πότε πρέπει να αφαιρεθούν οι φρονιμίτες.
Πόνος
Τα άτομα που αισθάνονται πόνο, δυσφορία ή ερεθισμό ως αποτέλεσμα της ανατολής των φρονιμιτών τους χρειάζονται οπωσδήποτε εξαγωγή. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος είναι αφόρητος, ο οποίος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, πόνο στη γνάθο και πόνο στον αυχένα. Ο πόνος μπορεί να αισθάνεται οξύς ή θαμπός, και τα δύο μπορεί να είναι σημάδι ότι τα δόντια πιέζουν προς τα πάνω στα άλλα δόντια, προκαλώντας προβλήματα.
Ο πόνος εμφανίζεται επειδή μόλις αναβληθούν οι φρονιμίτες , οι άλλοι πίσω γομφίοι συνήθως αναγκάζονται να μετακινηθούν για να δημιουργηθεί χώρος. Αυτό μπορεί να είναι επώδυνο σε αυτά τα δόντια επειδή ολόκληρο το δόντι και οι ρίζες ασκούνται πίεση σε αυτά.
Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο ή την ενόχληση μέχρι να πραγματοποιηθεί η εξαγωγή φρονιμίτη, είναι ιδανικό να χρησιμοποιείτε παυσίπονα και παγοκύστες χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει με οίδημα ή φλεγμονή γύρω από το σημείο της έκρηξης.
Πρόσκρουση
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα με τους φρονιμίτες είναι η πρόσκρουση. Όταν ξεσπάσουν, μπορεί να κολλήσουν πίσω από άλλα δόντια ή κάτω από το οστό της γνάθου. Και τα δύο σενάρια μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλότητες και μολύνσεις κάτω από τους μαλακούς ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάγκη για χειρουργική επέμβαση ή σοβαρή θεραπεία εκτός από την εξαγωγή φρονιμίτη. Τα σημάδια της πρόσκρουσης μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, έντονο πόνο και φλεγμονή.
Συνωστισμός
Όσοι αρχίζουν να βιώνουν συνωστισμό θα χρειαστούν εξαγωγή φρονιμίτη. Όταν οι φρονιμίτες ανατείλουν, μπορεί να αρχίσουν να ασκούν πίεση στα κανονικά δόντια και μπορεί να οδηγήσουν σε μετατόπιση και συνωστισμό, τα οποία και τα δύο μπορεί να είναι επιβλαβή και, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επώδυνα.
Ο συνωστισμός μπορεί να απαιτεί ορθοδοντική θεραπεία και μπορεί να οδηγήσει σε κακή στοματική υγεία καθώς τα δόντια είναι πιο επιρρεπή στη συσσώρευση βακτηρίων. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα, είναι ιδανικό να υποβληθείτε σε εξαγωγή φρονιμίτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φρονιμίτες μπορούν να αφαιρεθούν πριν πραγματοποιηθεί πολύ μεγάλη μετατόπιση, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη προσαρμογής των φυσιολογικών δοντιών μέσω ορθοδοντικής θεραπείας.
Μόλυνση
Μερικές φορές, όταν οι φρονιμίτες ανατείλουν, μολύνονται πίσω από τους μαλακούς ιστούς. Η στοματική κοιλότητα δεν είναι απαραίτητα εξοπλισμένη για να χειρίζεται το επιπλέον σύνολο δοντιών, το οποίο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει σε συνωστισμό, πρόσκρουση και πόνο, τα οποία μπορεί να είναι όλα αποτέλεσμα μόλυνσης. Εάν τα κανονικά δόντια ή τα ούλα αρχίσουν να μολύνονται με βακτήρια, τότε ο οδοντίατρος θα απαιτήσει οπωσδήποτε να γίνει εξαγωγή φρονιμίτη.
Τι άλλο να ξέρεις
Όσον αφορά την εξαγωγή φρονιμίτη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται λόγω της ανατολής θα εξαλειφθούν μόλις αφαιρεθούν πραγματικά οι φρονιμίτες. Φυσικά, υπάρχει μια περίοδος ανάρρωσης αμέσως μετά την εξαγωγή, η οποία μπορεί να είναι άβολη για αρκετό καιρό, αλλά μακροπρόθεσμα, δεν θα υπάρχει πόνος, φλεγμονή ή πρήξιμο.